La CUP engega una campanya per animar a celebrar La Castanyada

En motiu de la festivitat de La Castanyada el dia de Tots Sants, la CUP de Seva ha engegat una campanya per animar a celebrar aquesta diada i mantenir vives les tradicions arrelades al nostre País.

 La campanya ha consistit en difondre arreu del municipi l’origen d’aquesta festivitat a casa nostra, i, tot i respectar altres de maneres de celebrar l’1 de novembre, mostrar la nostra preocupació per la imposició d’altres costums forans cada dia més presents als Països Catalans.

Per això animem a celebrar la castanyada, fent panellets, collint castanyes, coent moniatos i bevent vi dolç, i diem: Fot-li castanya al Halloween!

 

 



LA CASTANYADA, UNA TRADICIÓ ARRELADA AL NOSTRE PAÍS 

La nit s'allarga, el fred arriba i el cicle natural de la vida fa que la natura “mori”. Així, fa segles, la tardor es considerava l'inici d'un nou cicle, on els homes i les dones tornaven a una rutina per preparar-se de nou per a un dur i llarg hivern.  

Hi ha exemples de festivitats d’aquesta època a tot el món, des dels maies fins a les civilitzacions orientals. Sembla que la nostra festa deriva, en concret, de la festa celta dels morts anomenada Samain. Pels celtes, l'any estava dividit en dos períodes: el temps clar i el temps fosc. Els dies del Samain obririen el període d'obscuritat. Aquests eren considerats uns “temps fora del temps” entre les dues meitats de l'any, i on les terres de l'altre món s’obrien i entraven en contacte amb el món dels humans. 

A casa nostra tenim el costum, durant la nit que va del dia de Tots Sants (1 de novembre) al Dia dels Morts (2 de novembre) de menjar castanyes cuites, panellets dolços, fruita confitada i moniatos, tot ben regat amb moscatell o mistela. Aquesta tradició es deu a que anys enrere, es feien sonar les campanes a morts durant tota la nit, i tothom del poble havia de participar en el repic de les campanes. Per això, els campaners menjaven aquests aliments altament energètics. 

Tot i que l'origen del Dia dels Morts i el del Halloween es pràcticament el mateix, cada cultura l'ha celebrada al llarg de molts anys de maneres molt diferents. Avui en dia, en el món “globalitzat” en què vivim, sembla que hi ha tradicions que se’ns intenten imposar. No ens oposem a l'evolució de les festes populars, però sí a la seva substitució. Per això diem que per Tots Sants:

 

Fot-li castanya al Halloween!